Weingut Ludi Neiss

Weingut Ludi Neiss

Pfalz er en af Tysklands mest spændende vinregioner, med 85 kilometer af uafbrudte vinmarker, der strækker sig fra byen Worms i nord og helt til den franske grænse, hvor Alsace tager sin begyndelse i syd. 

Her har ambitiøse vinavler-familier, forstået at udnytte regionens ideelle forhold for vindyrkning gennem århundreder og skabt kvalitetsvin i generationer.


En af disse, er familien-Neiss, som har dyrket vin fra nogle af de bedste marker i den nordlige del af Pfalz, i generationer. 


Vingården Weingut Ludi Neiss, som stadig bærer navnet på dens forfader, der dengang dyrkede de første vinmarker, er beliggende den lille landsby Kindenheim, i den nordlige del af Pfalz. 


Her har mange generationer før, anerkendt potentialet i Pfalz ideelle forhold til vindyrkning og med stolthed helligede sig vinmarkerne. Det var sandt, dengang familiens vinmark Kindenheimer Burgweg blev høstet i 1927 – og det er det også i dag.


Siden slutningen af 1990’erne har 5. generation, med Axel Neiss i spidsen, ledet vingården, hvor han siden overtagelsen fra forældrene, har investeret i vinmarker og kældre for at skabe det bedste Ludi Neiss vine.


Vinmarkerne strækker sig over 25 hektar fordelt på parceller på tværs af vinmarkene: Burgweg, Frafenstuck, Vogelsang, Heiligenkirche, Schlossberg og Sonnenberg.

Alle ligger i den kølige, nordlige del af Pfalz og strækker sig højt over Rhinen-sletten og flodens bred, op til 250 m over havets overflade, hvilket giver druerne de bedste muligheder for at modne langsomt. 


Her har vinstokkene slået dybe rødder i den mineralrige og kalkstens-dominerede jordbund, hvor de ældste, som blev plantet af Ludi Neiss tilbage i 1970’erne, i dag er op til 50 år gamle.


Resultatet er nogle af de reneste, elegante og kraftfulde tyske vine med frisk syre og fin, imødekommende frugt.


Weingut Ludi Neiss præsenterer deres vine i fire segmenter, fra Gutweine (regionale vine) til Ortswein (Village vine), Lagenwein (enkeltmarksvine), topvine og deres “That’s Neiss” kollektion, som er udenfor pyramiden. 


Druerne til hver og eneste vin, er dyrket på den lokale kalkstensjord og bærer Neiss’ personlige signatur – den nordlige del af Pfalz kølighed.


I dag tager vindyrkningen et mere og mere bæredygtigt præg og er certificeret som bæredygtige vindyrkere gennem FAIR’N GREEN.

De fleste af Weingut Ludi Neiss’ vine og i særdeleshed top-vinene, er hvidvine skabt på Riesling-druen og rødvine skabt på Spätburgunder (Pinot Noir) druen.

Men Neiss fremstiller også fremragende hvidvine og Blanc de Noirs, på de tyske sort Muskateller og de Burgundiske druesorter; Grauburgunder(Pinot Gris), Weissburgunder(Pinot Blanc), Spätburgunder og Frühburgunder(Pinot Noir), samt Chardonnay, der har sin oprindelse i Bourgogne, samt elegante og kraftfulde rødvine på den gamle tyske druesort Dornfelder, Syrah og Cabernet Sauvignon og Cabernet Franc, der ellers forbindes med Bordeaux.

Selmer Vin har blandt andet følgende vine på lager

2020 Grauburgunder “Von Kalkstein” Alc. 12,5
2020 Späteburgunder “Blanc de Noir” Alc. 12,5
2020 Pink Riesling “That’s Neiss” Alc. 13,0
2019 Riesling “Hochgewächs” Alc. 13,0
2019 Muskateller “Bockenheim” Alc. 13,5
2018 Chardonnay “Bockenheim” Alc. 12,5
2018 Riesling “Heiligenkriche” – Trocken Alc. 13,0
2018 Chardonnay “Schlossberg” Alc. 13,5 6 mdr. på fad.
2015 Riesling “Sonnenberg” – Alte Reben Alc. 14,0 4 mdr. på fad.
2016 Riesling Burgweg Alc. 13,5

2018 Cuveé Red “That´s Neiss” Alc. 12,5
2018 Späteburgunder Trocken “Bockenheim” Alc. 13,0 12 mdr. på fad.
2016 Frühburgunder Trocken “Kindenheimer Vogelsang” Alc. 13,0 12 mdr. på fad.